به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی، دکتر کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی و «ایلیا شیستاکوف» مدیر شیلات روسیه ضمن استقبال از همکاری مشترک در زمینه تحقیقاتی و علمی در زمینه شیلات و آبزیان، موافقت کردند که دامنه همکاری ها را از خزر به خلیج فارس نیز انتقال دهند. دکتر خاوازی با استقبال از پیشنهادات طرف روس در زمینه همکاری های آموزشی و تحقیقاتی در زمینه شیلات و آبزیان و همچنین گسترش دایره همکاری از خزر تا خلیج فارس گفت که انعقاد تفاهمنامه همکاری با روسیه در این زمینه ها برای ما  اهمیت دارد. وی تصریح کرد: دریای خزر برای همه پنچ کشور مرتبط ارزش دارد و لازم است که برای حفظ گونه های آبزیان این دریا برای همه و نسل های آینده تلاش مشترک و همگانی شود.
دکتر خاوازی، اظهار داشت: ما هم برای ماموریت مهم حفاظت از ماهیان خاویاری و همینطور ماهیان استخوانی در دریای خزر آمادگی داریم. وی در مورد رهاسازی بچه ماهی و کاهش صید ماهیان خاویاری تصریح کرد: پیشنهاد ایران این است که با رهاسازی بچه ماهی و همچنین کاهش صید در این پروژه مشترک برای حافظت از گونه های با ارزش آبزیان در دریای خزر همکاری کنیم. وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه تفکرات و ایده های علمی باید به صورت صنعتی اجرایی شود تا منابع مولد ماهی خاویاری به خزر برگردد، افزود: در ایران به سمت پرورش ماهی خاویاری در مناطق خشک در حال فعالیت هستیم و ایجاد ۱۶۰ مزرعه پرورش ماهی در این مورد نشانه تلاش ایران برای کاهش فشار بر خزر است. شیستاکوف مدیر شیلات روسیه نیز در این دیدار اظهار داشت: روسیه همچنین آمادگی لازم برای برگزاری دوره های آموزشی برای تولید و پرورش ماهیان خاویاری را دارد.
وی با تاکید بر اینکه نیاز به تمدید ممنوعیت صید ماهیان خاویاری در خزر وجود دارد، افزود: لازم است که کشورهای حوضه خزر برای حفاظت از گونه های با ارزش و نادر آبزیان تلاش وافری از خود نشان دهند. رئیس شیلات روسیه با بیان اینکه لازم است پژوهش های جدید برای بررسی وضعیت اکولوژیک خزر انجام شود، اعلام آمادگی کرد ارزیابی ذخایر دریای خزر با مشارکت موسسات پژوهشی ذیربط در ایران انجام شود. گفتنی است محققین پرتلاش انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری در سال های گذشته در کنار سایر پژوهشگران مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، با همکاری روسیه و کشورهای حاشیه دریای خزر ضمن حضور در گشت های ارزیابی ذخایر ماهیان خاویاری، در برآورد این ذخایر ارزشمند و تصمیم سازی در خصوص ممنوعیت صید، نقش آفرینی نموده است و در حال حاضر آمادگی دارد تا با اجرای پژوهش های کاربردی مشترک بین المللی نقشی اثر بخش در این حوزه ایفاء کند.
توافق ایران و روسیه برای پایش ذخایر آبی و آلاینده ها در خزر
کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی، گفت: ایران و روسیه برای پایش ذخایر آبزی دریای خزر و همچنین موضوع آلاینده ها توافق کردند به صورت مشترک با سایر کشورهای حوضه این دریا اقدام کنند.
دکتر خاوازی در پایان نشست با رئیس شیلات روسیه که کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران نیز حضور داشت، تصریح کرد: در خصوص بعضی از گونه ها که دانش فنی آن موجود نیست و برای ما خیلی مهم هست که بتوانیم جمعیت آنها را در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان افزایش دهیم از تجربه علمی روسیه کمک می گیریم.
وی گفت: مقرر شد فهرست سرمایه گذاران علاقه مند در زمینه شیلات در ایران و روسیه تهیه شود تا با هماهنگی هایی که انجام خواهد شد به صورت زنجیره وار در صید و صیادی و آبزی پروری با هم کار کنند و در سفری که وزیر کشاورزی روسیه و رئیس سازمان شیلات این کشور به ایران خواهند داشت این مورد در دستور کار قرار خواهد گرفت.
در این خصوص برای اینکه این تفاهمنامه ها خیلی جدی پیگیری شود در یازدهمین کنفرانسی که قرار شد در روسیه برگزار شود، رئیس سازمان شیلات و معاون وزارت کشاورزی در امور تحقیقات کشاورزی در این همایش شرکت خواهند کرد.
وزیر جهاد کشاورزی به همراه معاونین این وزارتخانه روز پنجشنبه برای سفری دو روزه با هدف توسعه همکاری ها با روسیه در بخش کشاورزی وارد مسکو شد.